Menü Bezárás

Nevesítjük a névteleneket!

Ezen a honlapon keresztül mindenki számára ingyenesen elérhetővé tettük a régi sátoraljaújhelyi és zempléni újságokat, méghozzá olyan módon, hogy keresni is lehessen a szövegekben. Míg korábban a helytörténeti kutatások egy-egy település társadalmilag meghatározó személyeire koncentráltak, most lehetővé válik, hogy bárki – esetleg az Ön ősei is – megtalálható legyen, ha szerepelt ezekben a lapokban. Márpedig akkoriban igen részletesen hírt adtak az újságok a helyi köz- és társasági életről, az iparosok, kereskedők tevékenységéről, az oktatásról, kultúráról és mindenféle más érdekességekről. Vagyis mostantól nevesíteni tudjuk azokat is, akik korábban csak névtelen és arctalan tömegként jelentek meg a történeti kutatások hátterében.

A kereshetőség nagy segítség a profi vagy amatőr helytörténeti kutatásokhoz is, hiszen ahhoz, hogy egy-egy témakörnek utánajárjunk, elég csak néhány kulcsszót beírnunk a keresőbe, és máris tömegével adja ki azokat a cikkeket, amelyek a korabeli lapokban a témával kapcsolatban szerepeltek.

Ugyanígy új utakat nyit ez a módszer az oktatásban is. A gyerekek számára önálló kutatási feladatokat adhatnak a tanárok, így hozva közelebb hozzájuk a letűnt korok hétköznapjait.

A honlapon igyekeztünk összegyűjteni és hozzáférhetővé tenni minden – interneten elérhető dokumentumot, amely Sátoraljaújhely és az itt élők egykori hétköznapjaiba enged bepillantást. Köztük olyan újdonságokat, mint a Kossuth Lajos Gimnáziumban tanulók leckekönyvei egészen az 1800-as évekig visszamenőleg. De találhatnak a honlapon képeslapokat, térképeket és korabeli fényképgyűjteményeket is.

A Neves névtelenek projekt a Sátoraljaújhelyi Kossuth Gimnázium uniós pályázatának (EFOP-3.3.7-17 „INFORMÁLIS ÉS NEM FORMÁLIS TANULÁSI LEHETŐSÉGEK KIALAKÍTÁSA A KÖZNEVELÉSI INTÉZMÉNYEKBEN”) keretében készült.

Az újságok digitalizálását az Arcanum Kft. végezte el.

A lapokat a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén megyei levéltárának Sátoraljaújhelyi Fióklevéltára tette hozzáférhetővé.