Menü Bezárás

Herczog Lipót, egy nagylelkű adományozó

A sátoraljaújhelyi izraelita betegsegélyző egyesülettől a helybéli kereskedő ifjakon át egészen a „szegény héber gyermekeket iskolázó és felruházó” szervezetig mindenkin igyekezett segíteni valamivel.

Herczog Lipót életéről viszonylag keveset tudunk, de azt biztosan, hogy nagylelkűen adakozott. A helyi újságok 1890 és 1917 között ugyanis fél tucat alkalommal számoltak be arról, hogy a zsidó származású fakereskedő valamilyen adománnyal segítette a közösséget. A sátoraljaújhelyi izraelita betegsegélyző egyesülettől a helybéli kereskedő ifjakon át egészen a „szegény héber gyermekeket iskolázó és felruházó” szervezetig mindenkin igyekezett segíteni valamivel. Legtöbbször természetesen pénzbeli támogatással, de olyan is előfordult, hogy az „Erzsébet közkórház szerencsétlen betegeinek” négy darab „szivarvéget” küldött – derül ki a Zemplén című helyi lap 1905. augusztus eleji számából.

Herczog neve a fentiek mellett még kétszer szerepelt az egykori vármegye székhelyén kiadott századfordulós újságokban. Egyszer mint úgynevezett virilis, vagyis a városban a legtöbb adót fizető polgárok egyike, aki választás nélkül bekerülhetett az önkormányzat képviselő-testületébe. Másodszor pedig mint károsult, akinek lakásából egy „ismeretlen tettes 600 korona értékű ruhanemüeket, ágytakarót, ablakfüggönyöket” lopott el. A Zemplén 1910-es cikke szerint az ügy szerencsésen végződött, ugyanis három hónappal a betörés után Herczog Lipót felesége „egy másodmagával sétáló leányon felismert egy blúzt, mely a lopott plüs függönyből készült”, így a rendőrség végül megtalálta az elkövetőt, Gombos György kubikust.