Menü Bezárás

Kemény Jenő, fényképész, aki Kossuthnak is küldött egy albumot

A nizzai nemzetközi fotós kiállítás „érdemkeresztes nagy aranyérmét” is elnyerte.

Még a nizzai nemzetközi fotós kiállítás „érdemkeresztes nagy aranyérme” sem volt elég ahhoz, hogy Kemény Jenő pályafutását megőrizze az emlékezetünkben. Pedig Sátoraljaújhely „neves névtelen” fényképésze 1890 tavaszán az emigrációban élő Kossuth Lajosnak is küldött egy személyre szóló fotóalbumot Olaszországba – számolt be a hírről közel százharminc éve a Zemplén című helyi lap írása.

Mi több, Sátoraljaújhely „jó nevű fényképészének” két évvel később a város képviselő-testülete „engedelmet adott arra, hogy egyes házakra, főleg pedig, azokra, melyekre eddig is hirdetéseket ragasztottak, hirdető táblákat, a város főutcáján pedig egyszersmind árucsarnokul szolgáló hirdető oszlopokat állíttasson fel” – derül ki a Zemplén 1892. november 6-i számából, amit az Arcanum csapata digitalizált.

A zsidó származású Kemény Jenő (szül. Klein Jakab) nevét azonban nem csak fotós karrierje miatt érdemes több emberöltővel később is felidéznünk. A helyi újságokban ugyanis több mint tíz alkalommal szerepelt mint bőkezű adományozó. A „tokaji égettektől” a sátoraljaújhelyi „izraelita szegény iskolázó gyermekeket segítő egyesületen” át egészen az „iparos ifjak önképző és betegsegítő egyletéig” számtalan ügyben jótékonykodott.

A beszkennelt dokumentumokból ráadásul arra is fény derült, hogy Kemény több alkalommal megfordult az újhelyi izraelita nőegyesület által a városi színházban rendezett táncesteken, valamint a polgári olvasókör szervezte eseményeken.

A Hungaricana oldalán és más helyeken fellelhető néhány fényképe:

https://gallery.hungaricana.hu/hu/SzerencsKepeslap/158987/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcImtlbVx1MDBlOW55IGplblx1MDE1MVwiIn0&img=0

https://gallery.hungaricana.hu/hu/Fortepan/60427/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcImtlbVx1MDBlOW55IGplblx1MDE1MVwiIn0&img=0

https://gallery.hungaricana.hu/hu/Fortepan/60338/?list=eyJxdWVyeSI6ICJcImtlbVx1MDBlOW55IGplblx1MDE1MVwiIn0&img=0

A Görgey családhoz tartozó öregúr. Kemény Jenő fényképész felvétele Sátoraljaújhely

https://www.flickriver.com/photos/87208702@N07/10059157806/