Menü Bezárás

Családfakutatás másképp

A Neves Névtelenek Projekt lényege, hogy a modern technológia felhasználásával kereshető módon szkenneltük be Sátoraljaújhely helyi újságainak egy jelentős részét, a XIX. század végétől a XX. század elejéig. A kereshetőség lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb módon feldolgozhatóvá váljon ezt a hatalmas történeti anyag.

Míg korábban a helytörténeti kutatások egy-egy település meghatározó személyiségeire koncentráltak, illetve különböző társadalmi rétegek általános jellemzőit tárták fel, ezzel az új módszerrel nagy tömegben nevesíthetünk embereket a településünkön egykor élők közül. Sőt, sok esetben arra is lesz mód, hogy a korabeli helyi újságok feldolgozásának segítségével nyomon kövessük konkrét személyek életét, vagy annak néhány korszakát. Vagyis a korábbi „névtelenek” tömegét nevezhetjük meg ilyen módon, személyessé téve szűkebb pátriánk történelmét. Komoly esély van arra, hogy a módszert egy újfajta családkutatási eszközként használva, a ma Sátoraljaújhelyen élők leszármazottaira is rábukkanhatnak a gyerekek, illetve az adatbázisokat használó felnőttek.

Természetesen az anyagokban nem csak személyekre lehet keresni, hanem bármilyen, tetszőleges tematika alapján fel lehet dolgozni az újságokat.

  1. Keresés indításához kattints a lap alján található „Keresd meg felmenőidet!” gombra. Néhány pillanat múlva megjelenik egy keresőfelület, amivel a sátoraljaújhelyi korabeli újságokban tudsz majd böngészni.
  2. Az oldal tetején található keresés mezőbe gépelj be egy tetszőleges szót vagy családnevet (pl. Kovács), majd üss entert! Ezzel eljuthatsz azokhoz a lapszámokhoz, amik ezt a szót vagy nevet tartalmazzák.
  3. A beszkennelt újságok megtekintéséhez kattints a kiadvány címe alatt található, numerikusan jelölt lapszámokra (pl.: 1898-03-20 / 12. szám). Ezzel a lépéssel közvetlenül a keresett szöveghez férhetsz hozzá.